Nike
Skrevet af: Jonas L. Hansen // Instagram
Reklame for: Nike

Gennem de sidste fire årtier har Air Force 1 stadfæstet sin position på markedet som alt andet end en værende en ordinær sko. Vi ser nærmere på, hvad der giver silhuetten sit prædikat som værende en af de mest betydningsfulde Nike sneakers gennem tiden.

I sneakerverden er det de færreste modeller, der kan holde sit momentum og relevans oppe i længere tid ad gangen. De fleste går hurtigt i glemmebogen, mens de få styles, der holder, bliver til klassikere blandt en dedikeret fanskare. Og så er der de enkelte modeller, som går fra at være en klassiker til at være et ikon. Disse styles har noget ekstra med sig, der gør, at de formår at favne bredt og sammenbinde kulturer på kryds og tværs. 

Air Force 1 har gennem sin karriere de sidste 40 år, placeret sig i denne kategori. Sneakeren betragtes i vid udstrækningen som en standard for global streetwear, er blevet en gigant inden for et bredt spektrum af forskellige kulturer og subkulturer.

DESIGN DIT EGET PAR HER

Historien bag Air Force 1

Det hele startede tilbage i 1982, hvor Bruce Kilgore, en produktdesigner, der havde brugt hele sin karriere på at designe maskiner, inden han flyttede over til Nike, udgav Air Force 1. Hvad han ikke vidste var, at han ved udgivelsen af sneakeren var på vej til at revolutionere basketball industrien, da Air Force 1 silhuetten var den første basketballsko, der brugte Nike Air-teknologien.

Kultur og fællesskab smelter sammen i ét

Men sneakeren satte ikke blot sit præg på sportsverdenen. Den spillede, og spiller stadig, en stor rolle i musikindustrien, hvor den især havde en kæmpe opblomstring gennem 1990’erne. Foruden at være feature på en lang række Eastcoast rappere, så var det blandt andet også i dette årti, at Nike Air Force 1 “Triple White” blev til.

En udgave af Air Force 1, som til dato har været en af de mest skelsættende versioner, til trods for sit enkle og simplistiske design, der stadig holder den dag i dag. Denne version kaldes ofte “den perfekte hvide sneaker”, og har været fashion omdrejningspunktet i både større og mindre kulturer og fællesskaber gennem de sidste par årtier.

En farvepalette, der indbyder til inklusion

Allerede kort efter introduktionen af Air Force 1 tilbage i starten af 1980’erne, blev der lagt op til et farverigt produktkatalog, da en række sneaker forhandlere i Baltimore henvendte sig til Nike med ideen om at udgive nye farver på skoen hver måned i Baltimore-området. Kollektionen hed “Color of the Month”, og er senest blev genudgivet hos Nike i sensommeren i år i forlængelse af skoens jubilæumsfejring. 

Men resten er stort set historie herfra. Gennem den 40 årige periode har vi set sneakeren i et væld af afskygninger og udformninger. Den har været prydet i alle regnbuens farver, og der findes uomtvisteligt en version, som passer til det, man måtte ønske sig. Faktisk vil rygterne det, at der skulle findes mere end 2.000 versioner af Nike Air Force 1 til dato.

Designet efter den åbne himmel, hvidklædte bjerge og sorte pister

Og for nyligt kom der én version mere – eller rettere sagt: uendelige versioner. For i forlængelse 40 års jubilæet for Air Force 1, har Nike tilføjet sneakeren til deres “By You”-program, hvor du selv kan designe dit eget par. 

Sneakeren afbilledet i denne artikel, er designet af vores model, Rasmus, og hans passion for skisport.

“Air Force 1 silhuetten har altid fyldt meget for mig gennem min kærlig til sneakerkulturen. At jeg nu har muligheden for at sammenkoble kulturen med min passion for ski, sætter blot en streg under, hvorfor Air Force 1 er så betydningsfuld for kulturer verdenen over – fordi den danner fællesskab og skaber rammer for ligesindede.”

Member Days hos Nike

Er du medlem hos Nike Store? Hvis ikke, så kan du blive det gratis her. Med en gratis bruger følger en række fordele herunder adgang til at designe sneakers i Nike “By You”-program, eksklusiv adgang før alle andre til de nyeste styles, specialtilbud og produkter, samt meget mere.

DESIGN DIT EGET PAR HER


Nyeste tilføjelser i Release Kalenderen

Fandt du ikke, hvad du ledte efter? Find flere populære sneakers her.

Find vores oversigt over brands og sneaker modeller her.

Reklame Indhold
Denne artikel indeholder referencer til produkter fra en eller flere af vores samarbejdspartnere.